JULENS ABC från advent till önskeöl 
Notisas julabc från advent till öl - klassikern »
GENEROSITET - GÅ UT 
GENEROSITET
GRÖT
GÅ UT
ANNONSER


<< Förra Nästa >>

Julens traditioner från A till Ö

I vår del av världen har vi sedan urminnes tider firat när midvintermörkrets allt kortare dagar byts mot ljusare tider. Redan i forntiden kallade man denna midvinterfest för jul. Före kristendomens införande fanns ett midvinterblot vid denna tid på året. I julens ABC kan man läsa om nyare och äldre traditioner. Här får du veta varför vi firar advent, Lucia, julafton, trettondedag samt mycket annat att värt att veta. Sidorna kompletteras kontinuerligt.
 

OBS
Copyrightinformation

TEXT, BILD, IDÉ OCH RESEARCH: INGER LIN SÖDERBERG-LIDBECK © 2000-2009
SAMTLIGT MATERIAL OMFATTAS AV COPYRIGHT OCH FÅR EJ PUBLICERAS TILL NÅGON DEL UTAN TILLSTÅND FRÅN NOTISA BILDARKIVET ELLER INGER LIN SÖDERBERG-LIDBECK SOM FÖRBEHÅLLER SIG RÄTTEN ATT NEKA ANVÄNDNING. OTILLÅTEN PUBLICERING DEBITERAS.

Beträffande artiklar och bildmaterial kontakta Notisa Bildarkivet

 

GENEROSITET = Det hörde julen till att var givmild. Enligt den allmänna uppfattningen skulle man tänka på de fattiga och utsatta i Jesu födelsetid. Enligt Jesu ord visade man frälsaren vördnad genom att visa omsorg om de fattiga och sjuka.

GLÖGG = Nyskapelse under 1800-talet av det gamla begreppet glödgat vin. Det glödgade vinet användes i gamla tider tillsamman med kryddor som medicin mot olika åkommor. Under 1800-talet blev det dock en juldryck. Glöggen skulle enligt 1800-talets recept innehålla kardemumma, citron, sötmandel, russin och bittermandel (i ohälsosamma mängder). Glöggen bereddes av två tredjedelar konjak och en tredjedel arrak. Det fanns även recept som innehöll portvin.

 

GRÖT OCH MANDEL = Mandeln i gröten är inte någon särdeles gammal jultradition Det var först under 1800-talet som det blev vanligt att lägga mandel i risgrynsgröten. Den som fick mandeln skulle prestera ett rim. Det fanns även skämtsamma antydningar om att den som fick mandeln skulle bli gift inom en snar framtid.
Risgrynsgröten var först en lyxvariant av vitgröt som var den vanliga julgröten. Med tiden blev risgrynsgröt vanligare än den vita mjölgröten. Mjölgröten serverades ofta med en klick smör. Det var enligt traditionen särdeles viktigt att man inte sparade på smöret i tomtens grötfat. Över huvud taget gäller att julen är en blandning av tradition och exotism. Jultraditionernas gamla kända menyer utökas ständigt med exotiska nyheter.

 

 

 

 

GÅ UT MED JULEN = Det var särdeles viktigt att alla som besökte ett hem i juletid inte gick därifrån utan att ha blivit bjuden på någonting. Om så skedde kunde personen gå ut med julen. Det betydde att julfriden inte skulle infinna sig i hemmet och att olyckor kunde drabba den ogästvänliga familjen.

 


 

 

 

En riktigt god hjul
 

 
 
En riktigt lyckosam jul